Thursday, August 22, 2013

TEMPI D’ORO Il viaggio e la storia d’una partita di marmo - come carta può sopportare marmo

 

“In 1976 wordt in het Italiaanse Pietrasanta (Toscane, nabij Lucca) in het marmerverwerkingsbedrijf Marmi Bacci & Co een partij marmeren tegels gefabriceerd onder de naam Michelangelo. De Renaissancekunstenaar Michelangelo verbleef in 1498 enige tijd in Pietrasanta om marmer uit de groeven van het nabijgelegen Cararra uit te zoeken voor zijn te realiseren Pieta voor de Sint-Pieterbasiliek in Rome.
 

Deze marmeren Michelangelo-tegels onderscheiden zich omdat ze op twee manieren te verwerken zijn: de bovenzijde vertoont de grilligheid van de natuurlijke en organische vormen; de andere zijde wordt in de fabriek gegroefd met geometrische vormen.

 
In 1977 t/m 1979 wordt een partij Michelangelo per container naar Dammam (Saoedi Arabië ) verscheept. In opdracht van Ministery of Housing Saudi Arabia wordt door het Nederlandse bedrijf Ogem een prestigieus project (1,5 miljard dollar) gerealiseerd: 32 woontorens van 17 verdiepingen. Na de oplevering blijft er een container marmer over; de projectleider besluit deze container naar Nederland te transporteren en gebruikt in de loop der jaren de Michelangelo-tegels voor diverse prive- en zakelijke projecten in Nederland (o.a. Vught, Tilburg) Wanneer hij pensioneert en besluit zich in Italië te vestigen, gaat de partij marmer, eveneens per container, terug naar land van herkomst; Gioiella (grens Toscane/ Umbriëop ongeveer 100 km afstand van Pietrasanta). Daar blijven de tegels een aantal jaren buiten liggen, met de intentie gebruikt te worden voor de realisatie van een oprijlaan.
 

In 2013 word ik bij toeval getroffen door de schoonheid van deze tegels; zowel de voor- als achterzijde. Organische lijnvoeringen in contrast met de bijzondere geometrische patronen. De voormailg projectleider bij Ogem is mijn overbuurman in Italië. In mijn atelier aldaar breng ik de reis van de tegels opnieuw in beeld door papier als hoofdingrediënt te gebruiken. Ik vertaal de uiterlijke kenmerken van het marmer naar het concept van het menselijk ingrijpen in natuurlijke omgeving: waar organische vormen en geometrie samensmelten in papier en print. Het marmer wordt door het papier gedragen.
 

Een beeldverhaal in 30 stappen, waarin de technologische vooruitgang gekoppeld wordt aan de oorspronkelijkheid van materiaal en ambacht, zowel inhoudelijk als in het gebruikte materiaal. De serie bestaat uit 30 vellen waarvan het grootste gedeelte handgeschept aangevuld met prints van historisch materiaal. Een ficitieve topografische reis in de tijd, waarin de associatie van de landschappelijke omgeving is vertaald.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
No comments:

Post a Comment